loader image

Енергия за бъдещето

Вярваме, че чистата енергия е ключът към по-добра среда и работим усилено за по-бърз преход към въглеродна неутралност в енергетиката.

 

Най-добрият избор за зелена енергия

ТОКИ предлага различни планове за снабдяване с чиста електроенергия, които гарантират значително намаляване на въглеродния отпечатък на потребителите.

  • 100% електроенергия от ВЕИ
  • Гаранции за произход издадени от АУЕР
  • Зелен сертификат за спестени CO2 емисии
  • Персонализирани решения

Доставената от ТОКИ зелена енергия

10 000 000 +

кВтч

1 100 +

ВЕИ централи

 

Партнираме си с производители на енергия от различни възобновяеми източници с общ капацитет от над 13 МВт, което ни прави лидер в търговията с чиста енергия в България

175 +

Зелени бизнес клиенти

Наши клиенти са както големи международни корпорации, така и млади български компании, с подчертан ангажимент към опазването на околната среда и изграждането на устойчив бизнес.

3 500 +

Зелени обекта

Независимо от обемът, мястото или спецификата на потребление, ние имаме решение за осигуряване на 100% чиста енергия.

5 000 +

тона спестени СО2

През последната година, чрез доставената от нас зелена енергия, са спестени над 5000 тона въглеродни емисии. Това е равно на премахването на 1000 автомобила с ДВГ от пътищата за една година или засаждането на над 100 000 дървета. Ние вярваме, че всеки може да направи своя принос за опазването на околната среда. С избора на зелена енергия, нашите клиенти ефективно намаляват въздействието си върху климата и допринасят за развитието на ВЕИ сектора в страната.

135 000

пътувания между София и Бургас

или общата тежест на

1 500

слона

Над 50% зелена енергия за всички

Благодарение на дългогодишните ни партньорства с различни ВЕИ производители, постигаме изключително висок % на чиста електроенергия в общия енергиен микс, с който търгуваме – в пъти по-висок от всеки друг търговец в България.

Motoreta

Електрически скутери

А1

Мобилен оператор

ЕКОНТ

Куриерска фирма

Coworking Bansko

Споделени офиси

Готов ли си да преминеш на зелена енергия?

Производството на електроенергия от възобновяеми източници помага за значително намаляване на вредните емисии, ограничаване на затоплянето на климата и подобряване на качеството на въздуха.

Най-актуалното около зелената мисия на ТОКИ

PPA в Европа

PPA в Европа

Въпреки трудния за много бизнеси период, броят на PPA сделките продължи да расте и вече все повече и повече фирми активно работят за интегриране на устойчиви енергийни решения и постигане на добър ESG рейтинг. Tози рейтинг много зависи от  въглеродния отпечатък на...

Батериите за съхранение на електроенергия от ВЕИ

Батериите за съхранение на електроенергия от ВЕИ

Декарбонизирането на енергийния сектор е едно от най-важните предизвикателства пред индустрията напоследък. Въглищата, нефтът и природният газ са едни от основните източници на електроенергия в световен мащаб, но те са и основният източник на замърсяване на въздуха и...

Често задавани въпроси

Вярно ли е, че зелената енергия е много по-скъпа?

Отговорът на въпроса дали зелената енергия е по-скъпа зависи от различни фактори, включително региона, технология за производство, разходите за инфраструктура и т.н. В миналото, производството на зелена енергия (например, чрез слънчеви или вятърни инсталации) може да е било по-скъпо в сравнение с традиционните източници на енергия.

Въпреки това, с напредъка на технологиите и нарастващата конкуренция в сектора, цените на зелената енергия често се изравняват или дори стават по-конкурентни спрямоконвенционалните източници на енергия. Така че, в момента, тенденцията е към по-голяма конкурентоспособност и по-широко разпространение на зелената енергия.

Как да знам, че наистина ми доставяте зелена енергия?

Ние сме ангажирани с прозрачност и предоставяме ясна информация на нашите клиенти. Ето няколко начина, по които можете да се уверите, че наистина предоставяме зелена енергия:

Ако си избрал абонаментен план за зелена енергия, този факт трябва да бъде ясно отразен в договора, както и във всяка фактура, която издаваме.

Ние разполагаме с Гаранции за произход, които потвърждават, че предоставяме зелена енергия. Тези документи се издават от АУЕР, а достоверността им може да бъде проверена на сайта на Агенцията. За всеки консумиран МВтч, ние прехвърляме тези гаранции на нашите клиенти.

От къде вземате толкова много зелена енергия?

Тя идва както от наши собствени мощности, така и от над 1100 независими производители на електроенергия в Югоизточна Европа, от които купуваме електроенергия директно. Ние не купуваме зелена енергия на пазара на едро.

Нашата цел е да разнообразяваме източниците на зелена енергия, за да постигнем оптимална балансираност и висок стандарт на устойчивост.

Мисията ни е постоянно да увеличаваме процента на чистата енергия в общия микс на енергията която търгуваме. Постигаме това като развиваме партньорства с все повече производители, както и чрез изграждане на нови собствени централи.

Как да си пусна зелен ток?

Просто трябва да заявиш смяна на доставчика, като избереш Зелен план от ТОКИ и готово.