loader image

Моторета Груп: С ТОКИ споделяме екологичната си отговорност и налагаме иновации

12-05-2023 | Нашите клиенти

Карали ли сте някога електрически скутер, толкова готин, толкова елегантен, че да се почувствате като супергерой? Точно така ще се почувствате ако пробвате модела D1 на Моторета, първата българска компания, производител на  електрически скутери под собствена марка. 

Тук може да научите повече за техните иновативни и екологични продукти,как избраха ТОКИ за техен търговец на електроенергия, както и малко повече за зелената мисия, която споделяме. 

Моторета е част от първите проактивни клиенти, които избират търговец на ток след либерализацията на пазара. Защо за вас е важно да можете сами да избирате и как избрахте нас?

След либерализацията на пазара на електроенергия, ние в Моторета сме щастливи, че вече имаме свободата да изберем нашия доставчик на електроенергия. Това бе причината да побързаме да проучим новите търговци на пазара и какво предлага всеки от тях. Още тогава нашият управител беше много заинтригуван от ТОКИ, тъй като цените бяха конкурентни, имахте и продължавате да имате изключително любезни консултанти, които искрено помагат в избора на най-подходящ за бизнеса тарифен план. Това ни накара да изберем ТОКИ.

Защо за вашата компания е важно да ползвате енергия от ВЕИ?

В ТОКИ имате изключително добро обслужване и познавате клиентите си. В един от разговорите ни, ни информирахте за възможностите за снабдяване със зелен ток, което ни впечатли много. 

Използването на електроенергия от възобновяеми източници значително намалява нивото на въглеродни емисии и не замърсява околната среда, така както конвенционалното производството на електроенергия би повлияло. В качеството си на компания, която произвежда електрически мотопеди, за нас е важно това да бъде устойчив процес, а не резултат от добра маркетинг кампания. ТОКИ разбира това и на нас не ни трябваше много време за да решим да преминем на зелен план.

Какви са позитивите за вас – и от партньорството с ТОКИ, и от използването на зелен ток?

ТОКИ е социално отговорна компания, с която споделяме вижданията си за зелено бъдеще и налага иновации и нови технологии. Това са само част от позитивите да си партнираме с компания, с която споделяме екологична отговорност. 

Каква част от тока, който ползвате, е зелен? За какво използвате ток от възобновяеми източници – за производството на електрически скутери, за зарядните си станции, за офис частите?

Складовите ни помещения в Русе се захранват от зелен ток. Там съхраняваме част от производството ни, имаме офисни части и обработваме поръчки и доставки до клиенти. 

Колко въглеродни емисии пести „Моторета“ – и през зелен ток, и заради придвижването с електрически скутери?

Резултата от процеса по производството на електрическия мотопед е едва 7g CO2 емисии на километър,ако вземем предвид типичното количество CO2, изпуснато в атмосферата за всеки КВтч произведен капацитет на батерията и общото разстояние, което средният електрически мотопед се очаква да измине през целия си живот.

От друга страна, производството на автомобили произвежда зашеметяващите 42 g CO2 на километър по отношение на емисиите от производствени дейности. Това показва, че въздействието върху околната среда от производството на среден автомобил е шест пъти по-високо от това при производството на електрически мотопед.

Освен това има потребление с приблизителен отпечатък от 1,5г. CO2 емисии на километър. За разлика от това, средният автомобил консумира 229г. CO2 емисии на пътник за изминат километър, само от използването на гориво и производството на гориво.

Когато подготвяме поръчките на клиентите си и зареждаме батериите им, преди да изпратим за експедиция, ползвайки зелен ток, зареждането е с минимални емисии, защото ние се снабдяваме с ВЕИ енергия.

Представете си колко емисии биха могли да бъдат спестени ако всички използваха ВЕИ.

Какво бихте казали на компании, които тепърва обмислят вариант за снабдяване с чиста енергия?

Смятаме, че всяка компания трябва да се замисли за преминаване на електроенергия от възобновяеми източници. Ако това е финансово поносимо и има стимули от страна на държавата, то със сигурност още и още компании биха го заложили в плановете си. 

Още по темата…

Eldrive – Заедно за устойчива мобилност

Eldrive – Заедно за устойчива мобилност

В ТОКИ се стремим не просто да търгуваме електроенергия, а да насърчаваме и подкрепяме прехода на компаниите към устойчив бизнес. Днес искаме да Ви запознаем с нашите партньори от Eldrive - най-големия оператор на зарядни станции за електрически превозни средства в...

Bug Coffee – Ароматно кафе с енергия от ТОКИ

Bug Coffee – Ароматно кафе с енергия от ТОКИ

Търсите къде да изпиете сутрешното си кафе преди работа или докато разхождате кучето? Вашето търсене приключва тук! В сърцето на София открихме кафене, което е истински рай за любителите на кофеина. Bug Coffee приготвят своите качествени, ръчно изпечени кафета от...

Висла ЕООД: Как енергията на ТОКИ зарежда шевната промишленост

Висла ЕООД: Как енергията на ТОКИ зарежда шевната промишленост

Разкажете ни малко повече за Вас и Вашия бизнес ВИСЛА ЕООД е на пазара от 1999 година. Основният предмет на дейността ни е търговия на едро и дребно с резервни части, консумативи и аксесоари за шевната промишленост. Продажба на всички видове и марки шевни машини,...