loader image

Пазарен ток за всеки бизнес

24-01-2021 | Uncategorized @bg, Свободен пазар

Какво всъщност означава смяна на доставчика или излизане на свободния пазар? Като начало нека разграничим регулиран от свободен пазар. При регулиран пазар цената на електроенергията се определя нормативно от КЕВР, по нейна методология, независимо от пазарните нива на цената и изобщо пазара на електроенергия. Свободният пазар, от друга страна, предполага Българската независима енергийна борса да бъде платформа, на която производители и доставчици да сключват договори за електроенергия на пазарни цени, което в крайна сметка да се отрази в оптимизирането и намаляване на сметките за ток на клиентите.

Енергийна борса – свободен пазар или регулиран? Какви са ползите за клиентите?

Излизането на свободен пазар на електроенергия е свързано с оптимизирането на разходите. Цените на електроенергията за регулирания пазар се определят административно само веднъж годишно (на 1 юли) и не зависят директно от случващото се на пазара и в икономиката като цяло. Това,  дава сигурност за потребителите за възможността да намалят разходите си във време на кризи или неблагоприятни пазарни развития.

Как и кога става смяната на доставчика на ток?

Изборът и смяната на доставчик на електроенергия на свободния пазар може да се извършва всеки месец, стига в съществуващите договори на съответния потребител да не е уговорено друго. Ако заявлението бъде подадено до 10-о число на месеца, смяната става факт от 1-во число на следващия календарен месец. Ако обаче заявката се подаде след 10-о число, смяната ще е факт на 1-ви по-следващия месец.

Практически от гледна точка на клиента смяната изглежда по следния начин: запознава се с наличните на пазара предложения за продукти и цени, избира си доставчик, свързва се с него и подписва договор. Това е. Оттам насетне всички документални процедури и технически процеси са грижа на избрания търговец, който буквално прехвърля клиента от съответното електроснабдително дружество по регулирани цени към себе си.

Промяната е изцяло търговска и не налага никакви допълнителни устройства, електромери или каквито и да е настройки по мрежата. Със сигурност няма и никаква промяна в качеството на електроснабдяването. Промяна ще има само в дружеството, което издава фактурата.

Защо ТОКИ?

Ние разчитаме, че много фирми ще изберат ТОКИ, защото при нас всичко това става дигитално, без необходимост от посещение на офис или размяна на документи на хартия.

Едно от големите предимства от напускането на електроснабдителните дружества и регулирания пазар и преминаването към алтернативен доставчик е прозрачността на потреблението и възможностите за по-активно управление на консумацията. 

Информацията, която трябва да се предостави за изготвяне на договор, е само ЕИК/ЕГН и съответните идентификатори на електромерите. Ако се осигури и последна фактура от досегашния доставчик на ток, процедурата се улеснява допълнително. След това договорът с ТОКИ се генерира по изцяло по електронен път и клиентът може да го подпише с електронен подпис, включително мобилен такъв.

Всички разходи за потребената енергия, плащания и всякаква търговска информация могат да се следят онлайн и през нашата платформа ОКИ ТОКИ, където на едно място можеш по-ефективно да проследяваш и управляваш разходите си за електроенергия. 

Вижте колко е лесно да преминете към ТОКИ.

Още по темата…

Революция в енергетиката – защо да не чакам вече на опашка пред енергото

Революция в енергетиката – защо да не чакам вече на опашка пред енергото

Докато опашките пред енергото се вият, а цените на електроенергията варират, на теб всъщност ти е нужен единствено достъп до лаптоп! Свободният пазар на електроенергия за бизнес потребители в България отдавна е факт, а с него и възможността да избереш доставчик, който...

Как да разчетем фактурите си за ток?

Как да разчетем фактурите си за ток?

Да разбереш фактурата си за ток понякога може да бъде предизвикателна задача. ТОКИ, като търговец на електроенергия, обаче, цели да помогне на клиентите си да разберат по-добре своите сметки за електроенергия. В тази статия ще разгледаме заедно някои от ключовите...

Как да пестим енергия – наръчник за заведения

Как да пестим енергия – наръчник за заведения

Независимо дали имате пицария, китайски ресторант или уютна, традиционна механа, количеството енергия, което използвате за готвене, отопление и климатизация, и осветление формира голяма част от Вашите месечни разходи. Ето защо е важно да сте сигурни, че не плащате...