loader image

A1 и Реналфа подписаха дългосрочен договор за доставка на зелена енергия

09-03-2022 | Нашите клиенти, Новини

Водещият доставчик на телекомуникационни услуги „А1 България“ и българската инвестиционна група в сферата на чистата енергия „Реналфа“ подписаха Частен дългосрочен договор за доставка на възобновяема енергия (Private PPA) на база на фотоволтаична технология. Договорът е за доставка на 20 000 MWh чиста електроенергия годишно за срок от 10 години.

Освен доставка на електроенергия, „Реналфа“, чрез дъщерното си дружество „Токи Пауър“, ще предостави на А1 и услуги по преобразуване през пазара (Sleeving) на профила на произведената зелена енергия в нужния потребителски график на клиента. Това е първата по рода си сделка за българския пазар. Енергията ще бъде генерирана от соларен парк с инсталиран капацитет от 33 MW в Южна България, част от портфолиото на „Реналфа“.

“Климатичните промени безспорно са най-голямото предизвикателство на 21 век. И докато дигиталните технологии могат да подпомагат устойчивото развитие, безпрецедентният ръст на трафика на данни по време на пандемията от COVID-19 принуди индустрията да увеличи консумацията на електроенергия до невиждани нива. Като част от А1 Telekom Austria Group сме наясно с отговорността си към околната среда и сме си поставили амбициозна цел: да станем въглеродно неутрална компания до 2030 г. Това ще бъде постигнато, като намалим въглеродния си отпечатък и постепенно преминем към използване на електроенергия от възобновяеми източници. Договорът за дългосрочна доставка на соларна енергия е значителна крачка за А1 България по пътя ни към преминаване към чиста енергия. Като водещ комуникационен оператор приемаме, че е наше задължение да дадем пример и с опита си да поведем зелената и дигитална трансформация.“, коментира Александър Димитров, председател на Управителния съвет и Главен изпълнителен директор на А1 България.

“Корпоративните договори за дългосрочна доставка на електроенергия са гръбнакът на енергийния преход и сме много щастливи да обявим първия такъв договор с преобразуване на производствения график на ВЕИ производителя към нуждите на клиента”, коментира Юри Катанов, изпълнителен директор на „Реналфа“. „Радваме се, че си партнираме с лидер в индустрията като „А1 България“. Бих искал на поздравя фирмата и нейния мениджмънт за промотирането на толкова иновативeн бизнес модел. Заедно успяхме да разрешим една от най-трудните задачи за по-голямо интегриране на ВЕИ производители към пазара.”

“Корпоративните договори за доставка на енергия дават конкурентно предимство на компаниите, като за години напред им гарантират стабилна цена на електроенергията в сравнение с волатилните енергийни пазари. Същевременно тази енергия е чиста и с доказан произход от ВЕИ, което съществено подобрява въглеродния отпечатък от дейността на компаниите, подобрява качеството на околната среда и повишава техния ESG (Environmental, Social and Governance) рейтинг”, допълни той.

А1 България, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения, който свързва хора, бизнеси и устройства, за да помогне на клиентите да се възползват от дигиталните технологии. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, интерактивна, цифрова и сателитна телевизия, четири собствени спортни канала с марката MAX Sport, платежни услуги, ICT, cloud и IoT бизнес решения на над 4,8 милиона клиенти. А1 България разполага със собствена оптична мрежа от над 21 000 км и модерна инфраструктура, която покрива 73 града и 133 малки населени места. 5G ULTRA мрежата на компанията обхваща над 85 града и курорта, а 4G мрежата ни покрива над 99% от населението на страна.

Реналфа“ е българска инвестиционна група в сферата на чистата енергетика и електромобилността. Групата е водещ инсталатор на соларни централи и доставчик на O&M услуги. Компаниите от Групата имат изпълнени над 6 GWp соларни проекти в редица държави в Европа и Близкия изток. В Източна Европа Реналфа инвестира в и развива портфолио от вятърни и соларни проекти, проекти за съхранение на енергия, както и и PtX (Power-to-X; технология за производство на водород от възобновяема електроенергия) проекти. Групата има над 1,000 служителя в 14 държави.

ТОКИ е бързорастяща платформа, специализирана в доставка на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и пазарна интеграция на множество ВЕИ производители. ТОКИ е единствената напълно дигитална, двустранна пазарна платформа, която свързва производители и потребители на ВЕИ енергия в България и Северна Македония. С клиентска база, която надхвърля 5,000 фирми, ТОКИ залага на прозрачност и леснота на използване на услугите си, осъществени благодарение на модерни инструменти за анализиране на данни.

Още по темата…

Eldrive – Заедно за устойчива мобилност

Eldrive – Заедно за устойчива мобилност

В ТОКИ се стремим не просто да търгуваме електроенергия, а да насърчаваме и подкрепяме прехода на компаниите към устойчив бизнес. Днес искаме да Ви запознаем с нашите партньори от Eldrive - най-големия оператор на зарядни станции за електрически превозни средства в...

Bug Coffee – Ароматно кафе с енергия от ТОКИ

Bug Coffee – Ароматно кафе с енергия от ТОКИ

Търсите къде да изпиете сутрешното си кафе преди работа или докато разхождате кучето? Вашето търсене приключва тук! В сърцето на София открихме кафене, което е истински рай за любителите на кофеина. Bug Coffee приготвят своите качествени, ръчно изпечени кафета от...