loader image

Как да пестим енергия – наръчник за заведения

20-01-2023 | Uncategorized @bg

Независимо дали имате пицария, китайски ресторант или уютна, традиционна механа, количеството енергия, което използвате за готвене, отопление и климатизация, и осветление формира голяма част от Вашите месечни разходи.

Ето защо е важно да сте сигурни, че не плащате излишно. А как да намалите сметките за енергия на Вашия бизнес, разберете по-надолу.

Колко енергия изразходва един ресторант?

Количеството електричество, необходимо за охлаждане, готвене, отопление и осветление означава, че потребената енергия във Вашия ресторант винаги ще е значима. Но колко ще е висока, зависи и от начина, по който управлявате консумацията на електроенергия.

Ето защо е важно да получите условия за доставки на енергия, които да отговарят на спецификите на Вашето потребление и нужди. ТОКИ предлага атрактивни оферти за бизнеса, а екипът ни има готовност да направи индивидуален анализ на консумацията на електроенергия и да консултира клиентите както за най-подходящия тарифен план, така и по актуални теми като енергийната ефективност.

За какво най-много се използва енергията?

Размерът на ресторанта и вида на уредите, които използвате, в най-голяма степен влияят на потреблението на енергия. Но за да добиете по-добра представа какво натежава най-много в сметките Ви за енергия, вижте разпределение на потреблението за един средно-статистически ресторант:

Как да сте енергийно по-ефективни и да намалите сметките си?

Важно е да се уверите, че Вашата кухня е енергийно ефективна. Ето как:

Хладилници

Важно е да:

 • Да държите вратата на хладилника затворена – Студеният въздух излиза много бързо през отворените врати на хладилника, което означава, че уредът трябва да работи по-усилено, за да запази храната охладена. Затова се уверете, че вратите се затварят плътно и ги отваряйте колкото е възможно по-рядко
 • Размразявайте и почиствайте редовно – Уверете се, че хладилниците и фризерите се поддържат чисти и размразени, за да работят възможно най-ефективно. Когато почиствате хладилниците, не забравяйте да почистите серпентините – ако се запушат с прах, това ще повлияе на работата и продължителността на живота на уреда.
 • Проверете дали уплътненията са здрави – Препоръчваме Ви да смените всички счупени и скъсани уплътнения, за да не излиза студеният въздух и да не се налага уредът да работи по-усилено, за да запази храната охладена.
 • Изключвайте хладилниците след работно време (ако бизнеса го позволява) – Ако имате хладилници, в които не се съхраняват нетрайни стоки (хладилник за напитки, например), тогава ги изключете, когато ресторантът ви е затворен. Естествено, не забравяйте да ги включите отново, когато новия работен ден започне. Не зареждайте хладилника с повече напитки, отколкото ще имате нужда през деня, за да не ги държите охладени ненужно дълго време.

Готвене

Всеки ресторант разполага с различно оборудване за готвене спрямо менюто, което предлага. Но принципите за по-оптималното им използване са едни и същи. 

 • Използвайте правилното оборудване за работата – Уверете се, че използвате капаци на тиганите с точен размер, за да задържите парата и топлината, когато искате и избирайте тиган с подходящ размер за нагревателния пръстен, който използвате.
 • Никога не оставяйте оборудването включено – Включвайте фурни, скари и друго оборудване само когато е необходимо и ги изключвайте отново веднага след употреба. Разбира се, това не важи за пиковите часове, когато уредите се използват практически постоянно.
 • Поддържайте оборудването чисто и то поддържайте редовно според указанията – Така ще си гарантирате по-ефективна работа е по-дълъг живот на уредите.
 • Поддържайте изолацията – Проверявайте за износени или счупени уплътнения на фурната или пък повредена изолация, като и двете водят до загуба на топлинна енергия. Ако забележите издухване на горещ въздух от краищата на фурната – това е сигурен признак, че уплътненията имат нужда от замяна. 

Отопление, климатизация и вентилация

Точно така, дори и вентилацията е от ключово значение. За да оптимизирате правилно тези три компонента е важно да:

 • Обслужвате редовно системите – Уверете се, че всички системи за отопление и охлаждане се поддържат чисти и в техническа изправност.
 • Изключвайте аспираторите, когато не ги използвате – Оставянето на аспираторите включени, когато не се използват, е не само ненужна загуба на енергия, но и износва вашето оборудване.
 • Използвате таймери – Те могат да се настроят така, че да отопляват помещенията, само когато се използват. Също така си струва да изключите отоплението час преди затварянето на ресторанта, тъй като остатъчната топлина в уредите може да поддържа температурата достатъчно висока, докато всички си тръгнат.
 • Помислете за температурата – Ако е възможно, намалете термостата за отопление с 1 градус, за да спестите енергия и пари и имайте предвид, че не е необходимо да използвате климатика, ако температурата е 24°C или по-ниска.

Осветление

Що се отнася до осветлението – добрата оптимизация може да доведе до значителна разлика. Ефективните светлодиоди например използват около 80% по-малко електроенергия от стандартните крушки и осигуряват дълъг живот от около 50 000 часа. Също така е важно да не забравяте да:

 • Изключвате светлините, когато не ги използвате – Добавете ключове с таймери за осветлението в складовете, тоалетните, стълбищата и всички други помещения, които се ползват за кратки периоди
 • Използвате детектори за движение – Монтирането на сензори за светлина или заетост в зони на вашия ресторант, които не се използват постоянно ще гарантира, че светлините не се включват, когато в стаята няма никой.
 • Преминете към LED крушки – Смяната на стандартните крушки с LED може да намали потреблението на електроенергия за осветление с до 80%. Те също така издържат по-дълго и се нуждаят от смяна доста по-рядко.

Вода

Енергията, необходима за загряването на вода може да достигне до 30% от общата енергия за отопление. Затова прилагането на мерки за енергийна ефективност при потреблението на топла вода, може да ви помогне да намалите месечните си сметки.

 • Изолирайте тръбите за гореща вода – Това помага да се гарантира, че топлината не се губи и ще помогне да се предотврати замръзването им отвън през зимата. Изолирането на тръбите и редовното обслужване на котлите също могат да помогнат за намаляване на загубата на енергия.
 • Поправете всички течащи кранове – Капещият кран може да не изглежда като голям проблем, но всъщност може да изразходва много вода, ако не бъде поправен.
 • Изберете смесители с пръскане – Въпреки че може да е трудно да намалите количеството вода, използвано във вашия ресторант, все пак може да оптимизирате количеството вода, което се ползва на мивките, като инсталирате регулатори на водния поток или монтирате дюзи за пръскане, които използват по-малко вода.
 • Намалете температурата на топлата вода – Намаляването на температурата на водата може да намали разходите за енергия. Водата в бойлера трябва да е нагрята до поне 60, но не е нужно да бъде над 80°. 

Други идеи за подобрения, които може да обмислите

 • Преминете към по-енергийно ефективно оборудване – Когато сменяте старо оборудване, опитайте се да купите най-енергийно ефективния модел, който можете да си позволите. Преминаването към индукционно готвене например може да помогне за намаляване на разходите, тъй като има по-малко загуба на топлина от традиционната готварска печка – а това, разбира се означава, че ще използвате по-малко енергия.
 • Помислете за придобиването на умни уреди, които ви дават информация в реално време за работата на оборудването в кухнята. Инвестицията в модерни технологии е основният фактор, който ще доведе до бъдещи и дългосрочни спадове в сметките Ви за електроенергия. 

Още по темата…

Революция в енергетиката – защо да не чакам вече на опашка пред енергото

Революция в енергетиката – защо да не чакам вече на опашка пред енергото

Докато опашките пред енергото се вият, а цените на електроенергията варират, на теб всъщност ти е нужен единствено достъп до лаптоп! Свободният пазар на електроенергия за бизнес потребители в България отдавна е факт, а с него и възможността да избереш доставчик, който...

Как да спестите от сметките си за електроенергия?

Как да спестите от сметките си за електроенергия?

Електричеството безспорно е едно от най-големите постижения на науката. А в наши дни живеем в епохата на електричество. То е източник на светлина, топлина и всички онези удобства, от които се нуждаем. Без да влагаме излишни усилия, само с едно натискане на бутон,...