loader image

Как да спестите от сметките си за електроенергия?

27-09-2022 | Uncategorized @bg, Зелен ток

Електричеството безспорно е едно от най-големите постижения на науката. А в наши дни живеем в епохата на електричество. То е източник на светлина, топлина и всички онези удобства, от които се нуждаем. Без да влагаме излишни усилия, само с едно натискане на бутон, получаваме нужната ни електроенергия. Замисляйки се осъзнаваме, че този процес не е дотам бърз и лесен, а проблемът със високите месечни сметки винаги е бил част от ежедневието на много от нас. Винаги търсим промени, които да направим в бюджета си, за да спестим допълнителни средства. Един от най-лесните начини е точно там, във вашия офис и дома ви. А замисляме ли се за това как можем да спестим от електроенергия?

Всеизвестен факт е, че обикновените крушки с нажежаема жичка са изключително неефективни, тъй като само 10% от електроенергията се оползотворява за произвеждането на светлина. Останалите 90% се “изпаряват” под формата на ненужна топлина. 60-ватова крушка изразходва около 220 кВтч на година.

Стандартният настолен компютър например се нуждае от около 300 кВтч електроенергия годишно, в което е включен единствено мониторът. Ако добавим безжичен модем и рутер, това са допълнителни 90 кВтч годишно.

Нека разгледаме средното количество електроенергия, което един офис и едно домакинство изразходват, както и няколко полезни съвета, които могат да ви помогнат да намалите месечните си сметки за ток.

В офис

Колко енергия средно използва един офис?

Всички фирми имат различни енергийни нужди – дори ако два бизнеса изглеждат идентични на пръв поглед, те ще работят от различни помещения, които ще имат различни системи за отопление, осветление и енергийна ефективност, всички от които могат да повлияят на количеството енергия, които те използват. Дори различното работно време и служителите с различни навици за използване на енергия могат да окажат влияние върху потреблението на енергия.

Потреблението на енергия се измерва в киловатчаса (кВтч) и за да ви даде представа колко енергия трябва да използва бизнес като вашия, проучване от Bionic ни информира за средното потребление на kwh за малкия и среден бизнес, като при малкия то е 15 000 – 20 000, а при средния е 30 000 – 50 000.

1. Изключвайте изкуствените светлини

Изкуствените светлини консумират енергия – естествената светлина междувременно е безплатна. Ако намалите използването на изкуствено осветление до тъмните зони на работното място, които са извън обсега на слънцето и без съмнение, ще забележите значима разликата във вашите месечни сметки за електроенергия.

2. Избирайте енергийно ефективни крушки

Както в дома ни, така и в нашия офис по-малко изразходвана енергия означава по-малко пари, изразходвани за сметките за електроенергия. Ако работното ви място не получава достатъчно естествена светлина през деня, можете да изберете осветление с ниска мощност. Можете също да замените съществуващите крушки със CFL или LED светлини. Те консумират по-малко енергия и издържат за по-дълги периоди от време.

3. Избирайте лаптопи пред настолни компютри

Лаптопите обикновено консумират по-малко енергия в сравнение с настолните компютри, така че имайте това предвид, когато набавяте оборудване за вашето работно място.

Размерът на монитора също допринася за количеството консумирана енергия. Докато графичните дизайнери например не могат да работят на малки екрани, във вашата компания може и да има много други служители, чиято работа не зависи от огромните монитори. Направете правилния избор и поддържайте размера на екрана на разумно ниво, когато става въпрос за избор на монитор. По-малките монитори харчат по-малко.

4. Използвайте енергоспестяващи функции на всички устройства

Уверете се, че вашите служители са наясно с енергоспестяващите функции на уредите и друга електроника като принтерите, микровълновите печки и климатиците.

Повечето от съвременните устройства имат тези опции и обикновено са много лесни за използване. В повечето случаи става въпрос за натискане на бутон или настройка на функция за настройка. Посъветвайте всички да използват тези функции, за да помогнат за намаляване на разходите за енергия.

5. Използвайте принтер само когато е необходимо

Избягвайте да печатате файлове, които могат да бъдат изпратени по имейл. Има много начини, по които можете да споделяте или съхранявате важни файлове в наши дни. Съвременните технологии ви предоставят множество опции, включително облачно съхранение. Освен че намалява загубата на хартия, това също помага за намаляване на общото количество енергия, консумирана от принтера, който приблизително изразходва около 45 Вт на час.

6. Помислете за инсталиране на слънчеви панели

Освен че са чудесен източник на възобновяема енергия, слънчевите панели са чисти, по-дълготрайни и изискват малко поддръжка. Някои слънчеви панели може да ви струват много първоначално, но с количеството енергия и пари, които спестявате, те се изплащат по-рано, отколкото си мислите.

В дома

Колко енергия използва средното домакинство?

Средностатистическият дом, съдържащ четирима обитатели, сега използва 13 електронни уреда (включително телевизори и лаптопи). Това е огромен скок в сравнение с 1990 г., когато обикновено са били използвани само четири уреда, според доклада за консумация на енергия за 2017 г.

Но въпреки че притежаваме повече уреди, ние все още използваме приблизително същото количество енергия, както преди две десетилетия, което означава, че нашите уреди са станали по-енергийно ефективни с течение на времето. Но все още можете да направите много, за да намалите консумацията на енергия – и да спестите пари.

Средното потребление за едно домакинство е около 300 кВтч на месец.

1. Изключвайте уредите след употреба

Когато уреди като телевизори, високоговорители и микровълнови фурни са оставени в режим на готовност, те могат несъзнателно да изсмучат големи количества енергия и да представляват до 10% от сметката ни за електроенергия.

2. Избирайте енергийно ефективни уреди с по-високи енергийни рейтинги

С по-малко енергия да можете да извършите същото количество работа е точно това, което означава терминът ,,енергийна ефективност”. Така наречените „етикети за енергиен клас” и продуктите от този клас могат да Ви спестят до 75% от използваната енергия. Най-ниският клас е обозначен с G и при тези уреди енергийната ефективност е най-ниска.

Проверете етикетите преди да закупите нови уреди и изберете тези с четири или пет отметки за енергийна ефективност. Въпреки че може да струват малко повече предварително, в крайна сметка ще спестите повече през целия живот на уреда.

3. Използвайте LED осветление

Мислите дали да изберете LED крушки, енергоспестяващи лампи или крушки с нажежаема жичка? Имайте предвид, че LED крушките обикновено използват най-малко електричество, за да постигнат същото ниво на яркост. Повечето LED светлини използват само 20–25% от енергията на тези стари лампи с нажежаема жичка и издържат 15–25 пъти по-дълго!

След бързото навлизане на пазара, цената на LED крушките намалява и се очаква да се понижи още повече, когато се появят повече продукти. Докато светодиодите са по-скъпи от традиционните крушки с нажежаема жичка, те все пак спестяват пари, тъй като издържат дълго време и имат много ниска консумация на енергия.

4. Проверявайте инсталацията си

Задайте си следните въпроси, когато проверявате за течове на въздух: Чувате ли въздух, който влиза изпод входната врата през ветровитите дни? Вратите наистина ли са добре затворени?

Поддържането на прозорците, вратите и уредите ви добре запечатани,значително би променило консумацията на отоплителни или охладителни уреди във вашия дом. Вземете няколко уплътнителни ленти за вашите врати и прозорци. Ще ви трябва и малко уплътнение, за да запечатате тези течове около вашите водопроводи, въздуховоди и окабеляване.

5. Нощна енергия

Може да не осъзнавате, че повечето електрически компании таксуват повече за енергия през деня, отколкото през нощта. Уверете се ако имате почасов електромер, че правите всичките си пране, миене на съдове, сърфиране в интернет и други енергоемки задачи в непиковите часове. Забелязахме разликата в нашата сметка за електричество, ще я забележите ли и вие?

6. Настройвайте хладилника си

Това е още една малка поправка, която обаче оказва съществено влияние. Разгледайте настройките на вашия хладилник. Регулирането на настройките като увеличите температурата, която би следвало да се поддържа – по този начин ще запази храната ви свежа, но и ще бъдете сигурни, че устройството ви няма да изразходва допълнителна енергия, като работи извънредно, за да поддържа всичко твърде студено.

7. Поддържайте фризера си пълен

Кой би предположил, че всички онези замразени зеленчуци и меса, които сте запазили по във фризера си, ще ви бъдат полезни за спестяване на сметката ви за електроенергия. Точно така – наличието на пълен фризер всъщност може да помогне за изолирането на целия ви уред. И познайте какво? Ако фризерът вече е студен (и остава такъв), тогава не е нужно да изразходва ценна енергия , за да запази храната ви добре замразена.

8. Телевизор и черна техника

При телевизора важи правилото, когато не се използва, да се изключва от мрежата. Ако гледате телевизия предимно вечер, е добре да настроите светлината на екрана на средна стойност. А относно всички аудиосистеми или допълнителни малки електроуреди важи правилото, че щом свети това означава, че изразходва количество електроенергия, дори и уредът да не работи в този момент. Изключването им ръчно от контакта е най-доброто решение.

9. Готварска печка

Спазването на програмите за готвене и изключването на фурната малко преди пълната готовност, ще доведе до доготвяне на ястието само с остатъчната топлина.При уплътнителя на вашата готварска печка важи същото правило, валидно и при хладилника. Загубата на топлина по време на готвене е и загуба на пари. Смяната с нов уплътнител би могъл да предотврати това. Може да използвате функцията за готвене с вентилатор, така на по-ниска температура фурната ви ще изразходва по-малко електроенергия.

 

Освен основното предимство от намаляването на количеството енергия, а именно това, че ще спестите от месечната си сметка за електроенергия, съществува и друго предимство, което може би не осъзнаваме. Например, спестяванията от сметката ви за електричество могат да бъдат пренасочени към зареждане на електрически превозни средства, което допълнително допринася за спестяванията на домакинствата от разходи за гориво и електроенергия. Поради разнообразието от предимства, прилагането на енергийно ефективни практики у дома и офиса би следвало да бъде и е все по-голям приоритет както сред собствениците на жилища, които разбират енергия, така и за наемателите.

Още по темата…

Революция в енергетиката – защо да не чакам вече на опашка пред енергото

Революция в енергетиката – защо да не чакам вече на опашка пред енергото

Докато опашките пред енергото се вият, а цените на електроенергията варират, на теб всъщност ти е нужен единствено достъп до лаптоп! Свободният пазар на електроенергия за бизнес потребители в България отдавна е факт, а с него и възможността да избереш доставчик, който...

PPA в Европа

PPA в Европа

Въпреки трудния за много бизнеси период, броят на PPA сделките продължи да расте и вече все повече и повече фирми активно работят за интегриране на устойчиви енергийни решения и постигане на добър ESG рейтинг. Tози рейтинг много зависи от  въглеродния отпечатък на...

Батериите за съхранение на електроенергия от ВЕИ

Батериите за съхранение на електроенергия от ВЕИ

Декарбонизирането на енергийния сектор е едно от най-важните предизвикателства пред индустрията напоследък. Въглищата, нефтът и природният газ са едни от основните източници на електроенергия в световен мащаб, но те са и основният източник на замърсяване на въздуха и...